Magyar - 5 különleges perc

OndergaandeZonA szikrázó fény a sötét ég csodálatos ellentéte.…

Minden évben újra és újra ámulatba ejt a decemberi hónap légköre, megböbbenek azon, ahogy arra a biztonságos környezetben élő emberek reagálnak. Úgy tekintik csak, mint egy újabb karácsonyt, új fordulópontot és újabb alkalmat a jókívánságok számára. Teljesen megszokott, igaz? Igen, számodra, és mind mostanig számomra is, ez teljesen egyértelmű.

Ebben a pillanatban azonban én gondolatban azoknál az embereknél járok, akik egészen más helyzetben, más körülmények közt élnek. Olyanokra, kiknek talán a legnagyobb szükségük van a jókívánságokra, akiknek nincs része sem biztonságban, sem jólétben, kényelemben, de örömökben sem.

Te az afrikai éhínségre, a cunami áldozataira avagy a civilháború sújtotta övezetek lakóira gondolsz?

Én nem.

 Én azokra a szegény kis lelkekre gondolok, akik velem egy városban élnek.

Nem találkoztam velük, nem ismerem őket, de tudom, ők ott vannak. Tudom, hogy az idei ünnep alkalmával is lesznek kislányok, kik újra csalódást élnek majd át. Nem az ajándékok hiánya miatt, hanem a megmentést áhítozó ám be nem teljesült kívánságaik miatt.

És sajnos ez a „klub” egyre inkább bővül. Kisfiúk, akik nem tudják, hogy megértésre s együttérzésre találhatnak, hogy vannak mások is hasonló helyzetben, mint ők.

Azokra a zsenge lelkekre gondolok, akik az ünnepek után újra áldozataivá válnak azoknak, akik az úrhatnám vágyat szexuális zaklatás formájában élik ki. Ők lehet, hogy egyedül maradnak az ünnepek alatt, lehet, hogy nem...

KidsLinks

Alkoholista, drogfüggőszülők gyerekeire gondolok, kik családjaikban maguk töltik be a családgondozó szerepét. Egy kemény testtartás vagy kihívó mosoly mögötti néma erőre.Senki sem látja az érett, koravén bensőt a gyerekes arc mögött.

A félresiklott, gyenge felnőtt kommunikációs módokra gondolok, ami sok gyerek számára a verés ígéretét, töréseket, zúzódásokat, megtört szívet jelent, s könnyáradattal jár együtt.

Minden évben rádöbbenek, hogy ezek a gyerekek nincsenek messze.

Egy alkalommal, karácsony másnapján ott találtam magam, hogy egy nemi erőszak áldozatává vált gyereket támogatok. Borzalmas tapasztalat, melynek nyoma nem múlik el a karácsonyfa alatt, egy ajándék vagy képeslap segítségével. Egy ideig az emberek szégyenteljesnek vélik és elítélik ezt a tettet. De csak ideig-óráig, míg ez az érzés kényelemérzetüket nem kezdi veszélyeztetni.

És azután? Mi történik azután?

Azután újra elhallgatnak, lecsendesednek.Mintha csak eltűnt volna az a dolog. Amiről nem tudsz, az ártani sem tud neked? Nem értem a nyitját, még nem jöttem rá.
Csak azt tudom, hogy ebből a hozzáállásból semmi jó nem származik a kis áldozatok számára. Nem nyújt semmiféle segítséget számukra, sem megértést, sem lehetőséget egy jobb jövőre.

Nekik saját maguknak kell megharcolni a nyomorúságból kivezető utat, egyedül, magukra maradva.
Nekik általában segítség nélkül, önállóan kell megküzdeniük azért, hogy bámulatra méltó személyiséggé váljanak.
Ők szinte mindig egyedül fogják érezni magukat, embertársaik között is.

Minden évben alig várom, hogy lássam az évvégi Coca Cola reklámot.

 
 

Ezalatt egyenlőnek érzem magam a világban élő többi emberrel. Mi mindnyájan együtt nézzük s tudjuk, hogy a kamion hátán lévő Mikulás kacsintani fog nekünk...

Minden évben azon gondolkodom, hogy a kollektív tudatunk lehet-e oly erős, hogy valamit megváltoztasson? Mi lenne ha Karácsony este 23.55-00.00 óra között pozitív gondolatokat küldenénk ezeknek a kis áldozatoknak?

Mi lenne, ha ezeket a gondolatokat csendben maradva küldenénk az Univerzumba?

Talán egy új hullám söpörne végig a föld színén mivel a te meg az én időzónám miatt nem esne egyazon időpontra a megnevezett 5 perc.

vuurwerkTalálkozni fog a te gondolatod az enyémmel? Összefognak a többi gondolattal? Esetleg egy irányítható hullámot alkotnak? Egy gyöngéd ölelést egy gyermek számára, akinek ez épp elég a túléléshez?

Vagy esetleg oly sokan találkoznánk ezen az ismeretlen ösvényen, hogy egyfajta tüzijáték keletkezne, mely sziporkázó fénnyel ragyogná be az égboltot?

És mi történne, ha megismételnénk ezt szilveszter éjjelén? A televíziós csatornák sugározta visszaszámlálással egyidejüleg városok terei, szórakozóhelyek, bárok, szállodák, az állomások, a…
Együtt azokért, kiket elfeledtek karácsony estéjén.

 A lehető legnagyobb ajándék lehetne ez, amit a világnak nyújthatnánk,
ajándék mely csupán néhány könnycseppbe kerül … a miénkbe.
 
© Mary-Rose Kolkman & Schwarcz Rita
Text in PDF

 

Ui. jómagam, mint gyakorló keresztény, Istenünknek az imádsággal kapcsolatos igéreteit tartva szem előtt,
a fent megnevezett időpontban imádkozni fogok a gyerekekért.
 
 

MultiTrans

Social Media

login